Museon te Den Haag  
Opening 22 april 2004 permanente tentoonstelling
Kind in Oorlog    
Foto's van de opening met oa. Yvonne Keuls en Willem Nijholt
Rijksmuseum             
?                Museon

Mijn bijdrage aan de tentoonstelling

Een van mijn afschuwelijkste herinneringen dateert van vlak na de oorlog, toen ik samen met een vriendje beschoten werd in de buurt van het hospitaal waarin mijn moeder lag. We zochten dekking in een leegstaande woning en wierpen ons plat op de grond. Een kogel haalde ik uit de muur en droeg hem een jaar om mijn nek.” Ik ben beschoten. Stoer, hè?”  De angst die ik daarbij heb gevoeld, kwam jaren later als een vulkaan naar buiten.

Toen mijn vader wegging, was ik negen. Hij gaf me een mes en zei: Zorg jij nu voor je moeder.' Hij gaf me ook vechtinstructies, zoals in de ogen prikken van vijanden. Ik kraste 'Si Kantjil' in het handvat. In Indonesische fabels is de kantjil, een heel klein hert, nog slimmer dan bij ons Reinaard de Vos.

In de tuin stond een Japanse kersenboom, waar ik graag in klom. Ik zat daar dan te lezen. Ik had een paar favoriete boeken, zoals 'Het dierenleven van Brehm' en '300.000 Kilometer per seconde, van electriciteit tot ruimte reis'.

De 16e december '45 vertrok ik met mijn moeder naar Bangkok met de 'Lake Charles Victory', een troepentransportschip. Mijn vader had aan de Birma-spoorweg gewerkt. In Bangkok vonden we hem weer terug. Daar werd deze foto gemaakt.

Ik ben dus een Hollands/blank 'buitenkampkind' en voelde me altijd buitengesloten van de groep mensen die in de kampen hadden gezeten. Pas toen ik me in het eind van de jaren ‘80 aansloot bij een groep buitenkampers, allemaal indo's, werd ik volledig geaccepteerd. Ik werd door hen wel 'indo boelé', witte indo, genoemd.

Zo zie ik er tegenwoordig uit

       Welkom                      BKK